Το γεωλογικό ενδιαφέρον της Σύρου
Η Σύρος, καθώς και όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, αποτελούσε πριν από εκατομμύρια χρόνια το βυθό μιας αβαθούς θάλασσας. Η σύγκλιση της αφρικανικής πλάκας με την ευρασιατική, προκάλεσε την άνοδο των πετρωμάτων του βυθού.

Η σημερινή μορφή του νησιού διαμορφώθηκε μετά από μια μακρά διαδικασία μεταμορφώσεων. Το 1845, ο Γερμανός γεωλόγος Χάουζμαν ανακάλυψε στη Σύρο ένα ορυκτό με ένα εντυπωσιακό μπλε χρώμα που το ονόμασε γλαυκοφανή (από το γλαυκός + φαίνεσθε). Τα πετρώματα που περιέχουν αυτό το ορυκτό (τον γλαυκοφανή) ονομάστηκαν κυανοσχιστόλιθοι.

Μαζί με τους κυανοσχιστόλιθους υπάρχουν και κάποια άλλα πετρώματα με ορυκτά σε βαθυκόκκινα και σμαραγδοπράσινα χρώματα που ονομάσθηκαν εκλογίτες. Τόσο οι κυανοσχιστόλιθοι όσο και οι εκλογίτες δημιουργήθηκαν σε βάθος μεγαλύτερο των 20 χλμ κάτω από την επιφάνεια της γης σε συνθήκες πολύ μεγάλων πιέσεων. Αυτό που κάνει τη Σύρο μοναδική στον κόσμο, από άποψη γεωλογικού ενδιαφέροντος, είναι η δυνατότητα να δούμε και να παρατηρήσουμε αυτά τα πετρώματα στην επιφάνεια του εδάφους, όπως για παράδειγμα τον Αερόλιθο στην Απάνω Μεριά.

Το νησί στο σύνολό του αποτελεί ένα γεωλογικό μουσείο. Πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο διοργανώνουν κάθε χρόνο γεωλογικές επιτόπιες επισκέψεις στη Σύρο και τα ευρήματα των ερευνών που διεξάγονται, δημοσιοποιούνται σε έγκριτες επιστημονικές εκδόσεις παγκοσμίως. Η Σύρος είναι μέρος της παγκόσμιας γεωλογικής κληρονομιάς, την οποία θα πρέπει να προστατεύσουμε και να προωθήσουμε.

Αν θέλετε να επισκεφθείτε τον Αερόλιθο, το μηχανάκι που θα νοικιάσετε από εμάς θα σας πάει αρκετά κοντά, όμως θα χρειαστεί να περπατήσετε σε μονοπάτι για περίπου μισή ώρα και σίγουρα θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας νερό και προστασία από τον ήλιο.